ΝΕΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

ΚΟΖΑΝΗ , 23-07-2009

ΠΡΟΣ:ΜΜΕ

Κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής στις δεξαμενές αμμωνίας, της βιομηχανίας τροφίμων ALFA, προκλήθηκε μεγάλη διαφυγή αμμωνίας, με τραγικό απολογισμό μια εργαζόμενη νεκρή και έναν ακόμα εργαζόμενο σοβαρά τραυματισμένο.

Το σύνολο των εργαζομένων στη βάρδια εισήχθησαν στο νοσοκομείο μερικοί με αναπνευστικά προβλήματα και μερικοί προληπτικά.

Από το ΣΕΠΕ υποδείχθηκε να σταματήσουν οι εργασίες στις εγκαταστάσεις, μετά από απαίτηση και του Εργατικού Κέντρου έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη, πράγμα που έγινε.

Απαιτούμε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και από την πολιτεία να παρθούν αυστηρά μέτρα, να καθαρισθεί ο χώρος, να γίνουν μετρήσεις και να διασφαλισθεί ότι το περιβάλλον του εργοστασίου είναι απόλυτα ασφαλές για τους εργαζομένους, πριν μπει σε λειτουργία, ανεξάρτητα από τις μέρες που θα απαιτηθούν.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Απασχόλησης να ενισχύσει τους μηχανισμούς έλεγχου οι οποίοι έχουν απαξιωθεί, να στελεχώσει και να ενεργοποιήσει τις εποπτικές και ελεγκτικές αρχές και τις επιθεωρήσεις εργασίας, ώστε να σταματήσουν πλέον οι εργαζόμενοι να πληρώνουν με την ίδια τους τη ζωή την ασυδοσία των εργοδοτών.

Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών.

Δυστυχώς στα θέματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας υπάρχει παντελής έλλειψη πρόληψης.

Εκφράζουμε την βαθειά μας θλίψη και οδύνη για τον χαμό της συναδέλφου και τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που νοσηλεύονται.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: