ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ Β.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/9/2012

 

DSC_1000

Σήμερα δόθηκε συνέντευξη στα γραφεία του ΕΚΘ στην οποία πήραν μέρος και πρόεδροι Εργατικών Κέντρων από τη Βόρεια Ελλάδα. Οπως είπε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, η Συνομοσπονδία σκοπεύει το προσεχές διάστημα να κάνει έναν απολογισμό της «συνταγής» της τρόικας στην Ελλάδα και των επιπτώσεών της στη μισθωτή εργασία .
Με μελανά χρώματα περιέγραψαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων την κατάσταση στη Μακεδονία και τη Θράκη σε ό,τι αφορά την αλματώδη αύξηση της ανεργίας και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων στη Θεσσαλονίκη, η ανεργία ανέρχεται στο 33% και στους νέους το ποσοστό εκτοξεύεται στο 60%. Στην Ορεστιάδα το ποσοστό της ανεργίας φθάνει το 50% και στην Αλεξανδρούπολη το 30%.
Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν εξάλλου ότι προετοιμάζεται η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιοχή, με «μισθούς Βουλγαρίας», ενώ όπως υποστήριξαν, βάσει νόμου του 2011 προβλέπεται η απασχόληση, στις ζώνες αυτές, μεταναστών από κέντρα φιλοξενίας στη Θράκη.
Στην Κομοτηνή η ανεργία είναι 39% και ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι τα στοιχεία ότι από τα 99 εργοστάσια λειτουργούν μόνο δέκα και από τους συνολικά 17.000 εργαζόμενους έχουν μείνει μόνο 300.
Στην Ξάνθη η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 30% και 25%, ενώ στους οικοδόμους είναι 90%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Δράμα είναι 50%, στην Κοζάνη 35%, στην Πτολεμαΐδα 30%, στην Έδεσσα 35%, στην Καστοριά 30%, στη Φλώρινα πάνω από 30% (στις ηλικίες 18-45 ετών, όπως είπαν, φθάνει στο 80%), στο Κιλκίς 40% και στη Χαλκιδική 30%.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: