Ημερίδα με θέμα: «Κοινωνικο-οικονομική κρίση και εργαζόμενοι» ομιλητής κ. Σάββας Ρομπόλης

 

ergatiko1

 

Ημερίδα με θέμα: «Κοινωνικο-οικονομική κρίση και εργαζόμενοι», διοργάνωσε σήμερα Πέμπτη 11/07, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης η Δομή Ισότητας των Φύλων του Εργατικού Κέντρου με κεντρικό ομιλητή τον κ. Σάββα Ρομπόλη, Καθηγητή Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικό Διευθυντή ΙΝ.Ε./Γ.Σ.Ε.Ε.-Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 

 ergatiko2

Η ύφεση για το 2013 όπως τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Ρομπόλης θα είναι της τάξης του -5 με -5,5 %, ενώ αντίστοιχα του 2014 -2 με -2,5%. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής η ανεργία μέσα σε τρία χρόνια αυξήθηκε κατά 164% και δεν κάνει πια διακρίσεις: εκτός από τους νέους, πλήττεται καίρια η πιο παραγωγική ηλικία (35-45 ετών), προκαλώντας  «χτυπήματα» στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και της κοινωνικής ασφάλισης. «Η πρόβλεψη για το 2013 είναι ότι η στατιστική ανεργία θα αγγίξει το 29 με 30%, δηλαδή 1.450.000 άτομα, και για το 2014, αν επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις, θα φτάσει στο 31,5%, ποσοστό που ερμηνεύεται σε 1.750.000 άτομα». Ο κ. Ρομπόλης προέβλεψε πως μέχρι το 2013 θα έχουν κλείσει 190.000 επιχειρήσεις, θα υπάρξει συσσωρευτική  μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 27% σε σχέση με το 2009, ακύρωση και κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων υπέρ των ατομικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και μείωση κατά 15 δις των κοινωνικών δαπανών σε σχέση με το 2009. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα αλλάξει αυτή η εικόνα ο κ. Ρομπόλης σημείωσε: «Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, γιατί την περίοδο της ανάκαμψης, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά το 2015, θα μιλάμε ουσιαστικά για μια αναιμική ανάκαμψη, ποσοστού 0,5% έως 1%, που θα συνυπάρχει με υψηλό επίπεδο ανεργίας. Αυτό βέβαια είναι ένα φαινόμενο που εκτιμάται, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ότι θα εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη. Επομένως, δεν πρέπει να περιμένει κανείς μαζική απορρόφηση της ανεργίας στη χώρα μας κατά τη φάση της ανάκαμψης 2015-2020. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα χαρακτηριστική η σχετική διάταξη στο μνημόνιο που αναφέρει ότι η συζήτηση για αυξήσεις μισθών στην Ελλάδα θα αρχίσει όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτό θα συμβεί μετά το 2025-2027, καθώς για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας (1% του εργατικού δυναμικού) το χρόνο, θα πρέπει το ΑΕΠ να αυξάνεται από 3,5% έως 4% ετησίως. Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός της οπισθοδρόμησης της αγοραστικής δύναμης των μισθών, η οποία μετά τη σημαντική (40%) μείωσή τους και το πάγωμά τους επί 15 έτη θα επιστρέψει στα επίπεδα του 1960».

Δυτική Μακεδονία

Μέχρι το 2012 οι οικονομικές και βιομηχανικές περιοχές με υψηλά επίπεδα ανεργίας ήταν οι φθίνουσες, όπως, για παράδειγμα, η Δυτική Μακεδονία. Από το 2012 και μετά, οι περιοχές που κερδίζουν έδαφος στην αύξηση της ανεργίας είναι η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή η Θεσσαλονίκη και η γύρω βιομηχανική ζώνη. Δηλαδή τα πρώτα χρόνια της κρίσης επλήγησαν οι φθίνουσες περιοχές, αλλά με την κρίση να συνεχίζεται για πέμπτο έτος, πλήττονται και επιχειρήσεις στα μεγάλα οικονομικά κέντρα, που στην αρχή της κρίσης λειτουργούσαν σε συνθήκες βιωσιμότητας.

Πηγή: kozan.gr Θανάσης Τέγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: