Απόφαση για ένα μεγάλο συλλαλητήριο φορέων στην Κοζάνη


Εκτύπωση

Συντάχθηκε απο τον/την Β.Σ.

Δευτέρα, 23 Μάιος 2011 19:37

Την απόφαση να κάνουν ένα μεγάλο παν-κοζανίτικο συλλαλητήριο, σαν αντίδραση στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, πήραν χθες το πρωί από το Εργατικό κέντρο Κοζάνης, το σύνολο των φορέων της περιοχής, σε μια σύσκεψη που είχε ως αντικείμενό της την κατάθεση προτάσεων και απόψεων για τα θέματα της ΔΕΗ, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.
Τη σύσκεψη, όμως, επισκίασαν τα λεκτικά επεισόδια που συνέβησαν, όταν συνδικαλιστές, και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Παντελής Καραλευθέρης καταφέρθηκε κατά του βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου. Ο κ. Καραλευθέρης κατηγόρησε για ασυνέπεια στο λόγο του κ. Κουκουλόπουλου, λέγοντας πως άλλα έλεγε έξι μήνες πριν και άλλα λέει τώρα, ότι δεν στηρίζει τη ΔΕΗ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κουκουλόπουλος έκανε λόγο για χαμαιλέοντες». Η ένταση ήταν μεγάλη και παρευρισκόμενοι προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα και για ένα περίπου μισάωρο η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου ήταν τεταμένη… Μισή ώρα αργότερα και με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων η κατάσταση ηρέμησε, και συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις φορέων.

Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η έκδοση ενός ψηφίσματος, εντός των ημερών, ενώ πάρθηκε η απόφαση να γίνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο με αντικείμενο: Τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, την προάσπιση του Πανεπιστημίου (να γίνει νέο κτήριο και να μην συγχωνευτεί με το ΤΕΙ) και τη διαφύλαξη του ΤΕΙ, ειδικά των δημοφιλών σχολών του.

Ο Πρόεδρος του  Εργατικού Κέντρου Σάκης  Τολιόπουλος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, ζητώντας να μεγαλώσει το Πανεπιστήμιο. Αναφέρθηκε στον αριθμό των εισακτέων, τη μείωση των εισακτέων στο ΤΕΙ, ειδικά στη σχολή της διοίκησης και οικονομίας. Μίλησε για την τοπική ολοκληρωμένη παρέμβαση  που έκαναν τα εργατικά κέντρα, αναφέρθηκε στην μεγάλη ανεργία και είπε πως δεν θα επιτρέψουμε την αποδόμηση της περιοχής. Αναφερόμενος στο νοσοκομείο, είπε πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κέντρο υγείας, είπε πως καλύπτει μια ευρεία περιοχή, ζήτησε στελέχωση με προσωπικό και λειτουργία των μονάδων. Παράλληλα, ζήτησε νέο νοσοκομείο για την περιοχή. «Δεν θα επιτρέψουμε η περιοχή να μείνει σε ακινησία. Στόχος μας είναι όλοι μαζί να συμφωνήσουμε σε αυτά τα ζητήματα και να προχωρήσουμε σε μια κινητοποίηση, ένα δυναμικό συλλαλητήριο, για να στείλουμε το μήνυμα ότι η κοινωνία είναι εδώ» επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Ντέντης επεσήμανε πως «Ενδιαφερόμαστε για το παρών και το μέλλον του τόπου μας. σαν Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ είχαμε πει από πέρυσι ότι το μνημόνιο είναι η καταστροφή της χώρας. Εμείς προσπαθούμε για ην ανάπτυξη της περιοχής , αυτό προσπαθούμε και αυτό θα κάνουμε. Δεν μπορούμε να πάμε χώρια, πρέπει να πάμε όλοι μαζί».

Ο έτερος εκ των διοργανωτών της σύσκεψης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτριος Αθανασιάδης αναφερόμενος στη σύσκεψη επεσήμανε πως: «Αποφασίσαμε, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, να δώσουμε το έναυσμα για μια κινητοποίηση που θα έχει σαν αποκορύφωμα το παν - κοζανίτικο συλλαλητήριο, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί. Ήρθαμε σε επαφή με φορείς (ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο). Αποφασίστηκε η σύσκεψη καλώντας όλους τους φορείς, να δούμε τις θέσεις τους, και να πάρουμε από κοινού απόφαση για κοινή δράση».

Οι προτάσεις των βουλευτών – Οι θέσεις των υπολοίπων φορέων

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος  επανέλαβε την πρόταση που είχε κάνει πριν έξι

χρόνια, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ που είχε αιφνιδιάσει τότε και δεν είχε βρει υποστήριξη από κανέναν βουλευτή: « Να απαιτήσουμε από την Υπουργό Παιδείας να δρομολογήσει το κλείσιμο των ΤΕΙ Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.
Πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για να προχωρήσει η «Πτολεμαΐδα 5», η οποία θα εξασφαλίσει τις τρεις μετεγκαταστάσεις: Ακρινής, Μαυροπηγής, Ποντοκώμης.

Η ίδρυση του Νέου Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Κοζάνης που έχει εξαγγελθεί μπορούν να δημιουργήσουν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση στην τοπική οικονομία. «Δύο νέες σύγχρονες μονάδες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας σημαίνουν συνέχειας την εκμετάλλευση του λιγνίτη και είναι η μοναδική οδός που διασφαλίζει και τις τρεις μετεγκαταστάσεις». Ζήτησε ενδυνάμωση των περιφερειακών ιδρυμάτων λέγοντας πως «Θα πρέπει να συρρικνωθούν, ως να κλείσουν τα μεγάλα ΤΕΙ και να μείνουν τα υπόλοιπα. Δεν υπερασπίστηκε τμήματα χωρίς ζήτηση». Ζήτησε να γίνει αναδιάταξη, αναδιανομή τμημάτων που έχουν διαχρονική ζήτηση .

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αλέκος Αθανασιάδης μίλησε για το πρόβλημα της χώρας, το οικονομικό, που έχει αντίκτυπο στην ανεργία και ζήτησε να παρθούν σοβαρές αποφάσεις. Δεν ρωτήθηκαμε δεν υπήρξε καμία διαβούλευση για το θέμα των συνενώσεων, συγχωνεύσεων στην τριτοβάθμια. «Λένε ότι ενδεχομένως η κ. Διαμαντοπούλου να προσέξει λίγο περισσότερο την Κοζάνη, προσωπικά όμως δεν το πιστεύω» τόνισε. Εξέφρασε φόβους ότι η συρρίκνωση θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΤΕΙ αλλά και για τη βιωσιμότητα του πανεπιστημίου. Για τη ΔΕΗ, είπε πως η απόφαση να πουληθεί το 17% και να έρθει στρατηγικός επενδυτής θεωρώ πως θα είναι κόλαφος για την περιοχή και τη χώρα. «Δεν πουλάς μια επιχείρηση που κερδίσει, που απασχολεί κόσμο με τεχνογνωσία. Δεν πουλάς λιγνίτη που ανήκει στον ελληνικό λαό. Είμαι απέναντι και θα συνεχίσω να είμαι απέναντι. Να πουληθεί το ορυχείο της Βεύης, να αγοράσει ο στρατηγικός επενδυτής (αν και δεν πιστεύω ότι τέτοιοι υπάρχουν) το ορυχείο εκεί και να κατασκευάσει μια μονάδα κρατώντας το 51%, και το 49% στη Βεύη. Επίσης, να αγοράσει το 49% από τη Μελίτη 1. Να μην έχουμε εδώ στρατηγικούς επενδυτές οι οποίοι δεν θα κάνουν νέες μονάδες και δεν θα προχωρήσουν τις μετεγκαταστάσεις» πρότεινε. Υπερασπίστηκε την απόφασή του να αντιταχθεί στην διαφαινόμενη κυβερνητική πολιτική για τη ΔΕΗ λέγοντας πως «Μου λένε: τι είναι αυτά που κάνεις, έτσι και αλλιώς θα ψηφιστεί, θα το χάσετε το ύψωμα. Εγώ λέω πως αν στο ύψωμα υπάρχει έστω και ένας στρατιώτης, το ύψωμα είναι ακόμη δικό μας.  Εκτίμησε μάλιστα ότι η ΔΕΗ  δεν θα συμπεριληφθεί σε πρώτη φάση στα σχέδια του υπουργείου για ιδιωτικοποίηση». Και προσέθεσε πως «δεν είμαι μόνος, υπάρχουν και άλλοι που αντιδρούν».

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλατής είπε πως «Θα έχουμε υποβάθμιση της περιοχής. Έχουμε ιδιαίτερα αυξημένα ζητήματα, γιατί εδώ δραστηριοποιείται η ΔΕΗ κατά το μεγαλύτερο μέρος. Επηρεάζει τη χώρα, τη ζωή μας, την περιοχή μας. Μια  ΔΕΗ συρρικνωμένη, χωρίς κέρδη και χωρίς επενδύσεις θα σημάνει τον θάνατο της περιοχής». Για το θέμα της Υγείας επεσήμανε πως «Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και τομές ώστε να σταματήσει η ορατή υποβάθμιση  της παροχής υγείας στην περιοχή. Έλλειψη γιατρών, δεν λειτουργούν μονάδες, επηρεάζεται άμεσα η ζωή των πολιτών στην καθημερινότητα». Παράλληλα, προσέθεσε πως «Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια συλλογική έκφραση, ένα συλλογικό πιστεύω, αλλά να είναι υλοποιήσιμα. Να δημιουργήσουμε συλλογική θέληση και πιστεύω στην περιοχή».

Ο Παντελής Καραλευθέρης, αναπληρ. Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ τόνισε ότι:

«Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση για νοήμονες ανθρώπους και για το σύνολο της περιοχής, ότι βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος επιμένουν να προκαλούν την κοινωνία, παρουσιάζοντας σενάρια που ουσιαστικά υπονομεύουν την επόμενη μέρα στη ΔΕΗ, οδηγώντας την στην πλήρη ιδιωτικοποίηση.  Να κοιτάξουν λίγους μήνες πίσω και αν οι δηλώσεις και η στάση τους, η πολιτική του στάση, συνάδει αυτά που έλεγαν χτες με αυτά που έλεγαν σήμερα, να το πουν ανοιχτά στον ελληνικό λαό. Πήραν την ψήφο του λαού υποσχόμενοι δημόσια ΔΕΗ, κοινωνικό αγαθό. Σήμερα αλλάζουν κάθετα. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε αυτή την υποβόσκουσα αλλαγή πολιτικής που ορισμένοι θέλουν να περάσουν».

Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του Σπάρτακου τόνισε ότι:

«όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε πολύ συγκεκριμένες ευθύνες και δράσεις. Δυστυχώς για τον νομό και την Περιφέρεια, οι άνθρωποι που έχουν στηριχθεί, αναδειχθεί και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σήμερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, με δικές τους προστάσεις προσπαθούν να απαξιώσουν τη χώρα και την περιοχή της Δ.Μακεδονίας. Θα έπρεπε να το σκεφθούν πολύ περισσότερο. Οι πολιτικοί δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας. Η ΔΕΗ, το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ ήταν εδώ και 50 χρόνια η ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας. Με μια βραδιά, μια απόφαση προσπαθούν να διαλύσουν τα πάντα. Λυπάμαι που οι δύο συγκεκριμένοι υπουργοί είναι σπλάχνα της Κοζάνης».

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κοσματόπουλος επεσήμανε ότι «Είναι επιτακτική μας ανάγκη να στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία. Για αυτό παλεύουμε και θα παλεύουμε. Το πρόβλημα είναι σφαιρικό. Όλοι οι φορείς πιέζονται, δυσκολεύονται και σφυροκοπούνται από κάθε άποψη. Εμείς κάνουμε παρεμβάσεις όπου και όσο μας παίρνει γιατί τα νήματα τα χειρίζεται η κρατική εξουσία. 40% λιγότερα κονδύλια θα διατεθούνε για τα δημόσια έργα. Και για την περιοχή μας έχει μειωθεί ακόμα ποιο πολύ αυτό το ποσό. Όλα αυτά λειτουργούν ως ντόμινο».

Ο πρόεδρος των καφετεριών Κοζάνης κ. Χρήστος Φτάκας επεσήμανε: «Η σύσκεψη αφορά την συνένωση όλων των φορέων της Κοζάνης ώστε να πάρουμε δραστικές αποφάσεις και να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις οι οποίες και θα ορίσουν το μέλλον της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές θα είναι έντονες ώστε να ακουστούμε εκεί που πρέπει».

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Καρακάσης έκανε λόγο για μια αξιόλογη πρωτοβουλία και προσέθεσε ότι: «Πρέπει όλοι οι φορείς να συνεργαστούνε, να έχουμε ενιαίο λόγο απέναντι στα προβλήματα που όσο πάν και επιδεινώνονται.  Στα ζητήματα του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ δυστυχώς δεν επιλύθηκαν πολλά ζητήματα και με την οικονομική κρίση διογκώθηκαν ακόμη περισσότερο. Ειδικά η περιοχή της ΔΜ που είχε ανέκαθεν τα προβλήματα ανεργίας και ανάπτυξης θα πρέπει να ξεσηκωθούμε με έναν ενιαίο λόγο. Πρέπει να ξέρουμε τι μπορούμε να διεκδικήσουμε με βάση ένα ρεαλιστικό σχέδιο και πραγματοποιήσιμο. Για τη ΔΕΗ, επεσήμανε πως «Δεν μπορούμε τόσα χρόνια μετά στην περιοχή, να έχουν γίνει πόσα πράγματα και η ΔΕΗ να ιδιωτικοποιείται. Θα πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της. Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και το ΤΕΙ να ενισχυθεί σε βάρος του κέντρου».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΔΜ  κ. Δημήτρης Μαυροματίδης τόνισε ότι: «Για τη ΔΕΗ έχουμε τοποθετηθεί και στο παρελθόν. Για το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είμαστε ενάντια στην συρρίκνωση του. Πιστεύουμε ότι οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ πρέπει να αναδειχθούν. Χρειάζονται να γίνουν κινητοποιήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: