ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Αριθ. Πρωτ.: 77clip_image001

Κύριε Υπουργέ ,

Στην περιοχή μας λειτουργούν τα μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία της χώρας, όπου ανθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και η έλλειψη κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, με τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

Φορτηγά χωρίς άδειες κυκλοφορίας, δρόμοι με ελλειπή σήμανση, μεγάλη πίεση και εντατικοποίηση της εργασίας που καταλήγουν να είναι μεροκάματα του τρόμου, μεροκάματα θανάτου.

Οι υπηρεσίες ελεγκτικών μηχανισμών ΣΕΠΕ, Ι.Κ.Α, ΕΥΠΕΑ Δ. Μακεδονίας χωρίς στελέχωση με αποτέλεσμα μεγάλη αδυναμία ελέγχων.

Τα μεταλλεία Β. Ελλάδας έχουν έδρα τη Θεσ/νίκη , με έλλειψη προσωπικού, χωρίς τεχνική υποστήριξη, μηχανολογικό εξοπλισμό, χωρίς πιστώσεις, μετακινούνται με το λεωφορείο της γραμμής εντός του 8ωρου, ως εκ τούτο πλήρη αδυναμία ελέγχων για την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας.

Ένα παράδειγμα για τη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους.

Το ΣΕΠΕ Κοζάνης, είχε αυτοκίνητο όχι όμως οδηγό (μικρό το κακό γιατί οι επιθεωρητές και οι τεχνικοί έχουν δίπλωμα). Εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα τοποθετήθηκε οδηγός, “μετατέθηκε” όμως το υπηρεσιακό αυτοκίνητο σε άλλη υπηρεσία.

Όλα στη λογική της μείωσης του κόστους εργασίας χωρίς να υπολογίζονται οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται.

Υπάρχει μεταλλευτικός κανονισμός το πως στήνονται τα συνεργεία, πως διαμορφώνονται τα πρανή, ύψος, κλήσεις, κ.λ.π. Η Δ.Ε.Η που είναι η αναθέτουσα αρχή πρέπει να επιβλέπει αυστηρά τους εργολάβους και τους χώρους που δραστηριοποιούνται.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν.

Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν γραφεία της Επιθεώρησης Μεταλλείων στους τόπους που αναπτύσσονται οι δραστηριότητες λιγνιτωρυχείων και μεταλλείων.

Απαιτούμε την άμεση στελέχωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και τη δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων με έδρα την Κοζάνη.

Η πρόβλεψη των κινδύνων και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας εξασφαλίζουν ασφαλές περιβάλλον εργασίας για να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε θύματα στην περιοχή μας.

Σε κάθε περίπτωση το Εργατικό Κέντρο άμεσα θα προχωρήσει σε διαδικασίες κινηματικές ή δικαστικές για να υπερασπίσει τους εργαζόμενους.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Τολιόπουλος Αθανάσιος

Ο Γεν. Γραμματέας

Κουρκούτας Αριστείδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: